06 - 13 39 15 72 info@artalon.nl

Ervaringen opdrachtgevers

Tijd voor rouw

Soms is het verdriet zo groot dat het jaren kan duren voordat iemand contact met mij opneemt om alsnog te praten over een passend monument of een urn voor een overleden dierbare. Ik heb voorbeelden meegemaakt waarbij dit één, twee, zeven en zelfs dertig jaar heeft geduurd voordat men deze stap kon nemen. Rouw heeft tijd nodig en ieder doet dat op zijn eigen manier.

Boeg van een schip werkfoto

Unieke monumenten

Ik heb honderden monumenten gerealiseerd door het hele land. Monumenten voor vroeggeborenen, baby’s, kinderen, (jong)volwassenen en ouderen. Niet alleen na een langdurig ziekbed, maar ook na een plotselinge en onverwachte dood, zoals na een ongeluk, zelfdoding of vroeggeboorte. Elk door mij gemaakt monument is heel persoonlijk, uniek en kent daardoor geen kopieën.

Samen werken

De verhalen die mij worden verteld door opdrachtgevers zijn vaak heel bijzonder en boeiend. Ik vind het een voorrecht dat ik met hen deze intieme weg mag bewandelen en hen kan helpen om hun emoties te verbeelden. Tijdens het hele maakproces is er intensief contact tussen de opdrachtgever en mij over de voortgang.

Van de mogelijkheid om samen te werken aan het monument of de urn wordt vaak dankbaar gebruik gemaakt. Dit samenwerken kent geen leeftijdsgrens: de jongste bezoeker in mijn atelier ooit was 2 maanden en de oudste 85 jaar. De groepsgrootte kan variëren van 2 tot 12 personen. Mijn ervaring is dat het samen werken aan een monument of urn een positief effect kan hebben op het rouwproces van de nabestaande(n). Het is tenslotte het laatste dat je voor je dierbare kunt doen.

Horoscoop

Dankbaar

Als beeldend kunstenaar wil ik graag de emoties en het verhaal van de overledene en nabestaande(n) verbeelden. Wanneer dat lukt en opdrachtgevers mij vertellen dat het ‘helemaal geworden is zoals voorgesteld’ of ‘alsof ik het helemaal zelf heb gemaakt’ weet ik dat mijn missie is geslaagd. De dankbaarheid, soms zelfs nog jaren later, voor het gezamenlijk proces en het monument is bijzonder. Ik hoor vaak ‘Dit is het laatste dat ik heb kunnen doen voor mijn dierbare’.

Connection to heaven

Connection to Heaven

Deze telefoon is in 2000 aangekocht door begraafplaats ‘De Nieuwe Ooster’ in Amsterdam en staat bij de ingang van het kinderhofje (is geen grafmonumentje).

In het voorjaar van 2004 ontving Marjo een e-mail van de communicatieadviseur van de Nieuwe Ooster waarin zij vertelde hoe kinderen reageerden op deze telefoon bij rondleidingen die zij heeft gegeven;

‘…..Toen we op het kinderhofje aankwamen gebeurde er iets bijzonders. Zij zagen de telefoon die naar de hemel reikt en vroegen of ze echt met de hemel konden praten.

Wij zeiden: als jij het gelooft dan kan het. Vervolgens gingen een stuk of 5 kinderen om de beurt heel serieus en geconcentreerd met ‘boven’ praten. Een met Allah, een met oma, een met zijn broertje en een heel stil en met de ogen dicht…..’

> Bekijk meer gedenkbeelden

Een roze wolk

Roze wolk

‘Hoi Marjo,

Zoals je weet, ben ik van het dichten en soms als ik dan even nadenk, komen de woorden eruit. Zo ook omtrent jouw rol in ons leven:

Een monumentje moeten uitzoeken voor het graf van je baby,
Dat is niet hoe de wereld hoort te zijn.
Dat is de wereld op zijn kop,
Een wereld vol verdriet en intense pijn.
Maar in die wereld kom je mensen tegen,
Mensen die je helpen over verschrikkelijke wegen.
Zonder ooit te hebben gezegd wat we zoeken en hoe het resultaat moest zijn,
Is het, dankzij Marjo, geworden wat we wilden,
Perfect, bijzonder en uniek, net als ons mooie kindje al zo klein.’

Groetjes, Ellen en Dennis Boes

> Bekijk meer kindermonumenten

Urn

Een krachtig aandenken in brons gegoten

‘We wisten lange tijd niet wat we wilden met de as van onze overleden vader. Aangezien onze ouders gescheiden waren, mochten we daar als zonen en broers iets passends voor bedenken. We hadden onlangs ringen laten maken van een deel van de as, zodat hij altijd bij ons was. En van het restant wilden we in ieder geval geen standaard urn. Zodat je het verhaal alleen kunt vertellen als je dat wilt, anders is het gewoon een mooi beeld. Dit resulteerde in twee prachtige bronzen beelden die alleen, maar ook samen kunnen staan…

Ontzettend veel dank voor je hulp en inlevingsvermogen. Wij zullen je van harte aanbevelen.’

Robert en Martin Haikens

> Lees de volledige ervaring…

> Bekijk meer urnen

Voor Thea

Kleurig monument

‘Langzaam gaan degenen die aanwezig waren bij de plechtigheid nu een voor een kijken naar het monument van Thea.

Stuk voor stuk vinden ze het prachtig. Het is gewoonweg wonderlijk hoe jij ons, terwijl je geheel onbekend binnenkomt, begrepen hebt, Thea begrepen hebt. En dat hebt kunnen vertalen in het uiteindelijk resultaat. Allereerst komt het doordat jij de mensen en situaties goed aanvoelt. Maar ook omdat je een vakvrouw bent die de materialen kent en wat je daarmee kan doen.

Ik vind je een prachtig en lief mens. Nogmaals hartelijk dank. En we gaan elkaar vast nog eens zien.’

Hartelijke groeten Peter van Bogerijen

> Bekijk meer grafmonumenten