06 - 13 39 15 72 info@artalon.nl

As-cessoires voorzien in behoefte

Dagblad van het Noorden: 1-10-2011
Door: Geert Job Sevink

Kunstenares exposeert urnen ‘om te koesteren’

Niebert – “Ik merkte steeds vaker dat mensen behoefte hebben om een deel van de as van een overleden familielid bij zich thuis te hebben, om te koesteren”, zegt kunstenares Marjo Többen uit Niebert. “Daarom heb ik de ‘As-cessoires’ ontworpen, urnen waarin een kleine hoeveelheid as past.”

In het ‘witte kerkje’ van Niebert is vandaag en morgen een expositie van deze As-cessoires en nieuwe urnen te zien, in het kader van de Dag van de Regio. Többen heeft standaards laten maken waarop de urnen boven de kerkbanken lijken te zweven.

Marjo Többen ontwerpt al achttien jaar grafmonumenten en urnen, waarmee zij een van de eerste kunstenaars was die zich met dit onderwerp bezighouden. “Ik ontwerp urnen die zo goed mogelijk passen bij de overleden persoon en tegemoet komen aan de wensen van de nabestaanden. Daarom ga ik ook altijd op bezoek bij de familie van de overledene, om een goed beeld te krijgen. Ik maak vervolgens een klein schaalmodel, waarin de familie nog veranderingen kan laten aanbrengen. Mensen mogen ook zelf meewerken aan de uitvoering van het ontwerp, bijvoorbeeld door mee te boetseren. Veel mensen vinden dat prettig.”

Onlangs begon zij kleine urnen te ontwerpen. “Als as van een overledene wordt verstrooid, houden mensen soms een beetje achter. Dat bracht me op dit idee.” Zo heeft Többen voor overleden kinderen een tol van brons ontworpen, in een rijk geschakeerde kleur blauw. “Het idee hierachter is: de tol zal nooit meer draaien.” Andere voorbeelden zijn een roos, een bolle schijf met een waxinelichtje erin en een hartje, allemaal van brons gemaakt. Daarnaast werkt ze met gekleurd glas, dat als decoratief element op de urnen wordt toegepast.

De expositie is vandaag en morgen open van 12 tot 17 uur. Dit weekend zetten kunstenaars in heel Groningen en Zuidoost Drenthe hun deuren open.

Bekijk hier het krantenknipsel